keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Vähemmän on enemmän

Eilen alkoi Nelosella 4D-dokkarisarja Himohamstraajat (alkup. nimeltään Hoarders), jota olen katsellut netissä jo ennen sen Suomen esitystä. Sarjassa seurataan ihmisiä, joilla on pakonomainen tarve hamstrata tavaraa kotiinsa aivan sairaalloisesti. Näillä ihmisillä on usein psyykkisiä tai tunne-elämän ongelmia ja heidän hamstraamisensa voidaan luokitella sairaudeksi. Tästä tavasta on useille heistä käytännön haitan lisäksi myös muuta haittaa, avioero tai häätö jne. Sarjassa on nähty niin kuolleita eläimenraatoja kuin kassikaupalla mädäntynyttä ruokaa, muusta puhumattakaan. Sarjan seuraaminen on ollut kamalaa ja inhorealistista, mutta toisaalta kiehtovaa. Olen kai ollut utelias näkemään miten jotkut elävät, olen himoinnut päästä siivoamaan sellaisen kaltaista asuntoa ja olen saanut itselleni kimmokkeen vähentää tavaramäärääni.

Olen kuullut teoriasta, jonka mukaan ihminen pärjää sadalla tavaralla. Ihan totta, 100 tavaraa riittää yhden ihmisen omaisuudeksi. Kuulemma muutama hetki sitten joku oli esittänyt uuden teorian, jonka mukaan puolet tästä, vain 50 tavaraa riittäisi. Siis mitä ihmettä. Vain 50 tavaraa? Houkuttelevaa, kiehtovaa... mahdotonta. Edellisviikolla saunassa keskustelin tavaroiden vähentämiseen myös koukuttuneen ystävän kanssa asiasta ja aloimme miettiä, voisimmeko elää 50 tavaran kanssa. Päädyimme pitkällisten pohdintojen jälkeen siihen, että kyllä 50 on liian vähän. Jopa 100 alkaisi olla aika tiukka raja. Nykytilanne ainakin itselläni on kuitenkin se, että olisi kova juttu, jos omistaisin edes VAIN 1000 tavaraa. En edes osaa arvioida kuinka iso lukumäärä olisi, jos laskisin kaikki tavarani. Ilmeisesti joku oli tehnyt gradunsa tavaroistaan, ja listannut ne kaikki. Ilmeisesti lukumäärä oli noin 10-11 000. Juma.

Itselläni on paljon tavaraa, se on ihan varma juttu. Teorioiden, tutkimusten ja tv-sarjan yhteisvaikutuksesta olenkin ihan tosissani projektini kanssa. Haluan vähentää omistamani tavaran määrää.

Olen sen verran ituhippi luonteeltani, että minulle ei tulisi mieleenkään vain dumpata kaikkea roskikseen ja olla sillä valmis. Ei herranen aika! Olen sen verran kierrätyshenkinen ihminen ja uskon kestävään kulutukseen, että aion hankkiutua tavaroistani eroon kuormittamatta sen enempää kuin on pakko. Aion ITSE kuluttaa tavarani loppuun siinä määrin kuin voin ja muuten myydä ylimääräiset tavarani käytettynä siinä määrin kuin voin. Erilaisia suunnitelmia eri tavaroille onkin jo haudottuna ja niihin aionkin palata myöhemmin, kun tilanne kehittyy.

Tässä kuitenkin eräs tavoitteistani: "Kun vuodenvaihteen jälkeen alkuvuonna 2011 muutan nykyisestä kaksiostani pienempään asuntoon, on minulla hyvin vähän tavaraa ja siksi muuttaminen tulee olemaan superhelppoa!"





Kuvassa esimerkiksi on kaikki omistamani kosmetiikka meikkejä lukuunottamatta. Jep. Noiden suhteen tapahtuu pian radikaali muutos. Siitä lisää toisessa postauksessa.

Olen nyt aika fiiliksissä ja psyykannut itseni tämän asian suhteen. Hätäinen luonteeni ehkä haluaisi tuloksia nyt heti, mutta ei vielä. Soon now, very soon. Pian lähtee!

Tänään on parempaan elämään kuulunut yhtä sun toista. Työrintamalla osallistuin erääseen webinaariin, jossa esiteltiin erästä työkalua jota käytän työssäni. Hyödyllistä ja sai aikaan tunteen, että olen tehnyt edes jotain töitä tänään :)
Kotirintamalla sain aikaan ruuanlaittoa, pyykinpesua ja ruuan pakastamista myöhempää nauttimista varten. Kotihommatkin olen onnistunut laiminlyömään tehokkaasti viime kuukausina ja niidenkin suhteen aion skarpata.
Nyt illalla perinteisesti panostan hyvään olooni. Sytytin kynttilät ja aion katsoa Amelie-elokuvan, samalla nauttien kaakaota ja lettuja! Kävin myös äsken suihkussa hyväntuoksuisten tuotteiden kanssa ja kohta on Parempaa Ihonhoitoa-projektin aika. Kun kasvot, vartalo, kädet ja jalat on rasvattu, voi hyvillä mielin painaa Play.

5 hyvää asiaa tänään:
1. International Suit Up Day
2. kana-caesarsalaatti
3. loppuuntiristetty jalkavoidetuubi
4. kosmetiikkavinkit tuotteista, joilla korvaan loppuneet sitten joskus...
5. aurinkoinen, kuulas ja kirkas syyssää

Ei kommentteja: