tiistai 5. maaliskuuta 2013

52 in 52: viimeaikaisia lukukokemuksia

Muistaako joku vielä lukuhaasteeni, 52 books in 52 weeks? Olen varmaan kymmeniä kirjoja aikataulusta jäljessä, mutta jotain on tullut luettuakin taas :)

Kuva Googlen kuvahaulla intterwebistä, stock image. Löytyi erilaisia kirjankansia, mutta mulla oli tää nimenomainen hiekkatie, jonka keskellä rypistetty valokuva -kuvallinen pokkari.
1. Peter Robinsonin Dry Bones that Dream. Siitä voi lukea lisää esimerkiksi täällä, löytyy juonenkuvausta ja arvioita. Tämä kirja oli mukana Tenskulla lomalukemisena, ja kävi ilmi, että kuuluu Inspector Banks -sarjaan, jossa tuo Banks-niminen rikostutkija siis selvittelee aina jotakin rikosta. Tämäkin kirja alkoi murhasta ja loppuun päästyäni se oli monenmoisten jännien käänteiden ja ylläriloppuratkaisun jälkeen selvitetty. Mä ihan tykkään dekkarikirjallisuudesta, joten kelpo matkakirjaksi voin tämän arvioida. Ei mikään "kirja, joka muutti elämäni", mutta itse luin mielelläni ja täytyy antaa propsit todella yllättävästä lopusta, jota en missään kohdassa osannut odottaa. Jätin kirjan hotellin kirjahyllyyn kiertoon.


2. Hartley Howard: Joannan hautakirjoitus. Mulla oli Tenskulla mukana 4 naistenlehteä ja edellinen kirja, mutta lukeminen loppui siitä huolimatta kesken. Kävin sitten hotellin aulan kirjahyllyllä tsekkaamassa, että olisiko siellä mitään. Silmäilin kirjojen selkämyksiä ja suu loksahti auki, kun yhtäkkiä silmien edessä oli tämä. Pakkohan se oli ottaa lukuun!
Tämä puolestaan oli salapoliisiromaani, jossa myös alussa sattui murha, jota sittemmin kyseenalaisessa maineessa ja epäsuosiossa oleva salapoliisi rikosetsivien vastustuksesta huolimatta alkaa tutkia. Tässä ei kauhean paljon tapahtunut mitään jännää ja tarina eteni suoraviivaisesti pisteestä a, murha, pisteeseen b, sen ratkaisu. Kirjallisuustieteestä muistan, että tarinat ovat aina kaaria, joissa tarinan käännekohta muodostaa kaaren lakipisteen ja sen jälkeen kaari laskeutuu kohti päätepistettään. No, mielessäni tämä näppärä pikku tarina EI muodosta kaarta. Se on ihan suora viiva pisteiden a ja b välissä. :D Huvittelin tätä lukiessani, ja mietin, ketkä esittäisivät tiettyjen hahmojen roolit, jos tämä olisi Hollywood-elokuva. Päädyin seuraavaan listaan:
- salapoliisi itse olisi joku helposti sänkisen ja krapulaisen ketkun rooliin sujahtava. Vaihtoehtoja on monia! Josh Hartnettkin kävi mielessä, mutta onko se vähän liian siloposki?
- murhattu salapoliisi olisi joku lihava ja hikinen, epäsiisti äijä. Tämä oli vaikea mietittävä, mutta sitten keksin, että olisi mahtavaa, jos roolissa olisi William Shatner :D Roolisuorituksen pituuskin olisi noin 5 minuuttia :D
- intiaani-syntyperää oleva ilkeä rikostutkija olisi Danny Trejo
- kuolleen Joannan sisarentytär olisi Emily Blunt, ja takaumakohtauksissa sama nainen esittäisi Joannaa
- naapuripariskuntana olisi brittiaksentein puhuvat Daniel Craig ja Madonna
Lukekaa tämä kirja. Kuvitelkaa em. henkilöt rooleihin. Keitä itse roolittaisitte? :D
3. James Herbert: Haunted. Lisää voi lukea esim. täällä. Niin kuin kirjan nimikin antaa ymmärtää, on tämä kummitusjuttu, kauhugenreä jopa. Täytyy myöntää, että positiivinen yllätys! Tämä ei ollut laisinkaan haukotuttava ja kiusallisen lapsellinen, vaan pystyin ihan samastumaan päähenkilö David Ashiin, joka paranormaalin tutkijana lähtee tutkimaan väitettyä kummittelua ja joutuu itse sen kohteeksi. Aivan mainion yllätyksellinen juoni ja yksityiskohtaista kuvailua, jolloin itsekin pystyi helposti kuvittelemaan ihmiset, paikat ja tapahtumat. Tämän haluaisin nähdä elokuvana! Melkein lukiessani jo kuvittelin tarinan elokuvana pääni sisällä! :)

4. Margaret Drabble: The Seven Sisters. Täältä voi lukea The Guardianin arvion teoksesta. Tämä oli pääsykoekirjana vuonna 2004 ja nyt luin sen uudestaan, ihan mielenkiinnosta. Sanon vain lyhyesti, että en oikein osaa samastua keski-ikäiseen päähenkilöttäreen, mutta lukeminen oli nyt huomattavasti helpompaa kuin 9 vuotta sitten. ;)

5. James Sallis: Kylmä kyyti. Tämä noir-dekkareille kunniaa tekevä tarina kertoo kuskista, joka päivisin tekee stunt-ajoja elokuviin ja öisin kuskaa ryöstäjien pakoautoa. Epäkronologisessa järjestyksessä kulkeva tarina oli nopea luettava ja se on ainoa hyvä asia, jonka tästä voin sanoa. :D Onneksi kulutin tähän vain noin 2-3 tuntia elämästäni, sillä rikkonainen ajassa edestakaisin poukkoileva tarina oli niin sekava, etten tähän päivään mennessä tiedä mitä tapahtui, kenelle ja koska. Mutta ei hätää, ystävät hyvät! Tästä kirjasta on tehty elokuva. Ryan Gosling esittää kuskia. What's not to love?

6. Toby Litt: Beatnikit. Kirjan voi jopa ostaa itselleen huokeaan 3 euron hintaan täältä. Tämän luin nyt ihan viimeiseksi, aloitin toissailtana nukkumaan mennessäni ja sain loppuun eilen illalla Gladiaattorin mainoskatkolla. Tykkäsin jostain syystä kovasti! Kolmen nuoren ihmisen sekavia suhteita, draamaa, lisää draamaa, erilaisuuden tavoittelua, sekoilua, seksiä ja epätoivoa elämän rajallisuudesta ja yhteiskunnan rajoittavuudesta. Ihmiselle, joka edes joskus on miettinyt, kuka mä olen ja mitä mä teen täällä (ja on kuullut Bob Dylanista ja Jack Kerouacista). Kyllä vain, mainio lukukokemus.

Ei kommentteja: