perjantai 16. maaliskuuta 2012

Luovuushaaste

Olen ihan pienestä pitäen tykännyt hirmuisesti askartelusta ja käsin tekemisestä, vaikken sitä mitenkään aktiivisesti harrastakaan (en kyllä ymmärrä miksi?). Alle kouluikäisenä mun piti käydä TYKSissä jossain tutkimuksissa, oisko ollu virtsatieinfektio tms. ja äiti lupasi, että kun kaupungissa kerran ollaan, niin jos vain olen kiltisti ja reipas sairaalassa, niin voidaan käydä ihan missä tahansa kaupassa ja saan valita jotain kivaa, mitä sitten ostetaan mulle. No, minähän toki ilmoitin äidille, että kiitos, Hansakorttelin Tiimariin ja ostetaan mulle askartelutarvikkeita. Piippurasseja ja kartonkia taisin ainakin saada, jos muisti ei asiassa petä.

Vielä nuorempana, kun sakset juuri ja juuri pysyi oikeinpäin kädessä, oli mulla tapana "askarrella" sanomalehdestä - ts. hain luetun sanomalehden ja revin siitä silppua, joka mun mielestä esitti milloin mitäkin ja oli suurta taidetta. Jossain vaiheessa äiti kyllästyi siivoamaan sitä paperisilppua joka paikasta ja mulle annettiin a) jakkara, b) pahvilaatikko, c) sanomalehti ja d) sakset. Sitten istuin tyytyväisenä tuntikausia sen pahvilaatikon äärellä ja askartelin silput suoraan sinne. En vissiin ollut lapsena penaalin terävin kynä, mutta oli mulla onnellinen lapsuus.

Alkuvuodesta Facebookissa kiersi tilapäivitys, jossa sen julkaisija lupasi viidelle ensimmäiselle kommentoijalle jotakin itse valmistamaansa lahjaksi, sillä ehdolla, että kommentoija lupaa itse vastaavasti julkaista päivityksen ja askarrellapaskarrella jotakin ensimmäiselle viidelle. Haasteen tarkoitus oli yksinkertaisuudessaan kannustaa ihmisiä luovuuteen ja itse tekemiseen.


Annoin ehkä viiden ensimmäisen haasteen mennä ohi kommentoimatta, mutta sitten en enää pystynyt pidättelemään itseäni. Kommentoin jonkun statusta lahjanhimoissani (no ei oikeesti!) ja julkaisin kiltisti päivityksen itsekin. Ensin vähän jännitti, kommentoiko kukaan ja saanko häntä koipien välissä todeta, ettei tartte kellekään mitään tehdä. Kuitenkin saman illan aikana sain jo monta kommenttia ja muistaakseni seuraavana päivänä viideskin kaveri oli haasteeseen löytynyt.

En sitten ihan heti ja välittömästi alkanut touhuta asian suhteen, vaan tapojeni mukaisesti annoin asian hautua alitajunnassa muutaman viikon, ennen kuin kaivoin luonnosvihkon esiin ja aloin selailla googlen DIY-osumia. Päätin kunnianhimoisesti tehdä jokaiselle eri lahjan, sellaisen, joka jollain tavalla olisi juuri kyseiselle henkilölle sopiva.


Aika yllättäen keksinkin tosi nopeasti mitä kenellekin teen - toisille toki nopeammin kuin toisille. Yhden lahjan suhteen olen jo ehtinyt tulla toisiin aatoksiinkin. Aluksi hyvältä tuntunut idea ei enää olekaan niin hyvä, se on oikeastaan melko tyhmä. Luultavasti siis koitan keksiä viidennen lahjan vielä uusiksi.

Viime viikon humputtelupäivänä löysin kirppikseltä, Ikeasta ja Tiimarista pikkurahalla tarvikkeita lahjojen valmistusta varten ja heti saman päivän iltana teinkin jo ensimmäisen tavaran valmiiksi. Siihen tuli vähän käytettyä pitsiä, yksi kirppisnappi ja kuumaliimaa... Kuvat ja tarkemmat tiedot julkaisen, kun olen toimittanut kaikki lahjat uusille omistajilleen.


Tänään äiti kävi luonani ja toi ompelukoneensa lainaan sekä muutaman muun tavaran, joita tarvitsen ja tiesin lapsuudenkodistani löytyvän. Olin aloittanut yhden ompeluslahjan jo käsin ja tänään sain sitten hurautettua sen nopeasti valmiiksi ompelukoneella. Siihen tuli hiukan Ikean vaaleaa pellavaa, 2 kirppisnappia ja muutama kourallinen äidin tuomaa vanutäytettä...

Siitä sitten energiajuomapäissäni jatkoinkin samantien kolmannen lahjan kimppuun. Lisää Ikeasta ostettua kuviollista kangasta käsiin, saksilla napsutinapsutinaps, hurhurhur ompelukoneella, muutama "oho!", sauman ratkomista, lisää ompelua, lisää ratkomista, kaavojen tarpeellisuuden pohdintaa (ei, en tartte) ja siitä, kaksiosainen lahjasetti olikin alta aikayksikön valmis, pientä saumojen siistimistä aion vielä illalla harrastaa telkkaria katsoessani.


Jahka tässä vähän lepäilen ja hion strategiaa (eli teen jostain kaavat...), niin aion saada valmiiksi vielä neljännenkin lahjan tänä iltana. Siihen on periaatteessa ihan selvät sävelet ja kaikki materiaalit olemassa, mutta varmuuden vuoksi kokeillaan nyt vaikka kaavojen kanssa tää juttu. Vähän voisi ajatustyötä tehdä myös sen viidennen lahjan suhteen, jos saisi jonkin tosi hyvän idean touhutessa.

Tää on kyllä yksi kivoimmista haasteista joihin olen törmännyt ja tosi mielelläni teen näitä lahjoja :) Vähän vaihtelua arkeen ja tulee oikeasti tehtyäkin jotain käsin, kun on jokin syy. Uusi postaus aiheesta ehkä jo ensi viikolla, jos tavarat on lähetetty maailmalle. Sitten tosiaan paljastan kuvat, tekotavat ja materiaalien alkuperän ym. tietoja.

Kaikki postauksen kuvat googlen kuvahaulla löydetty, en omista niitä enkä ole niitä ottanut.

Ei kommentteja: