keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Gdansk

No nythän kävi niin, että kaksi viikkoa ennen h-hetkeä sain puhelun tädiltäni. "Ollaan toisen tätisi ja äitisi kanssa puhuttu, että jos vaikka Gdanskiin. Tule mukaan. Saat vapaat kädet. Juhannuksen jälkeinen viikko. Varaa lennot ja hotelli." Niinpä minä sitten vapain käsin varasin neljä lentoa Tku-Gdansk-Tku juhannuksen jälkeiselle viikolle sekä Novotel Gdansk Centrum hotellista kaksi kahden hengen huonetta käyttöömme. Halpalentoyhtiöiden kulta-aikaan lennot tekivät yhteensä juuri alle 600 euroa kaikkine veroineen, check in-, luottokorttivaraus- ja matkalaukkumaksuineen. Hotellimajoitus, neljä yötä kolmen tähden hotellissa aamiaisineen teki inan päälle 600 euroa. Yhden hengen hinnaksi muodostui siten 307 euroa.

Turun kamalasta varastohallia muistuttavasti kakkosterminaalista lähdimme matkalle maanantaina. Lentoja varatessa huomasin kyllä, että saatavilla oli jonkinlaisia xtra-leg space istumapaikkoja lisämaksua vastaan, mutta nuukuuksissani tietenkin sivuutin ne. Koneessa ymmärsin sitten, miksi ko. paikkoja oli myynnissä: minun 182 cm pitkä varteni kun ei mahdu tavalliselle istumapaikalle ihan normaalisti istumaan, edessä oleva penkkirivi on niin lähellä, että jaloille ei kertakaikkiaan ole tilaa. Onneksi viereeni ei tullut ketään istumaan, joten hieman reilun tunnin lentomatka sujui vinottain istuen, jalat vierustoverin jalkatilassa...

Gdanskin päässä homma lentokentällä sujui nopesti ja vaivattomasti. Saimme matkalaukun alle vartin odottelun jälkeen ja suuntasimme taksitolpalle. Toinen tätini mutisi jotain halvoista bussilipuista ja bussista keskustaan, mutta jyräsin loistavilla retorisilla taidoillani ja sain kaikki vakuutettua, että helpointa on hypätä taksiin, joka vie meidät suoraan hotellin ovelle. Näin myös tapahtui ja onneksi tapahtuikin - havaitsimme, että taksit Puolassa ovat naurettavan halpoja, tämäkin matkamme lentokentältä hotelliin maksoi 53 zlotya, noin 13 euroa. Nopeasti, vaivattomasti ja helposti ja tosiaan nuppia kohden maksu oli siis kolmen euron luokkaa.

Kirjauduimme hotelliin, joka ylitti kaikki odotukseni. En tiennyt mitä odottaa kolmen tähden hotellilta, mutta Novotelille antaisin tähtiä enemmänkin. Kaikki oli puhdasta, siistiä ja modernia. Henkilökunta oli ystävällistä, palvelualtista ja kielitaitoista. Aulassa päivysti kokoajan turvamies, joka huolehti hotellin turvallisuudesta. Huone oli myös puhdas ja siisti, sisustus moderni ja kylpyhuone vastaremontoidun näköinen ja hyväntuoksuinen. Ilmastointi toimi ja öisin oli hiljaista. Huoneen varusteluun kuului kahden queen size bedin lisäksi tv, kirjoituspöytä tuoleineen ja kirjepapereineen, iso kaapisto, tallelokero, pieni jääkaappi, vedenkeitin ja kahvin- sekä teenkeittovälineet sekä kylppärissä minikokoiset pesuaineet, ihanan paksut ja pehmeät pyyhesetit sekä hiustenkuivain. Äiti repi kaapistosta itselleen heti ylimääräisen tyynyn sänkyyn, itse jouduin tyytymään yhteen...;)

Ensimmäisenä iltana kysyin vastaanotosta karttaa ja reittiohjeita keskustaan. Gdanskin keskusta on samalla vanhan kaupungin keskusta ja meidän hotellistamme hotellin puutarhan kautta oli vanhaan kaupunkiin matkaa 3 minuuttia. Kyllä. 3 minuuttia. Ylitimme sillalla yhden vanhaa kaupunkia reunustavan veden (joki? kanava? kanaali? mikä?) ja Green Gatesta vanhaan kaupunkiin käveltyämme oli näkymä tämä:




Tällä hetkellä minut valtasi sanoinkuvaamaton onni ja tajusin olevani taas matkalla, tekemässä sitä, mitä rakastan tässä maailmassa eniten - oi onnea.
Kävelimme kävelykadun päästä päähän ja haistelimme tunnelmaa, sitten annoimme mukavan kohteliaan nuorenmiehen sisäänheittää meidät perinteiseen puolalaiseen ravintolaan. Nälkä oli niin kova, että kuvaa en annoksesta tajunnut ottaa, mutta hyvää se oli. Schnitzel, lohkoperunoita, kaalihöystöä ja tuoppi olutta kuului illan ateriaan.

Seuraava päivä oli shoppailupäivä. Suhasimme taksilla ostosalueen suurimpaan kauppakeskukseen Galeria Baltyckaan ja ainakin minä hullaannuin Puolan halpaan hintatasoon, jota entisestään alensivat käynnissä olleet kesäalennusmyynnit. Sanomattakin on selvää, että muutamiin ostoksiin tuli sorruttua, mutta kivaahan se on, että on jotain matkamuistoja tästäkin reissusta. Mötley Crüe keikkamatkalla Helsingissä sovitin Kenkämarskissa mustia Converseja, jotka jäivät ostamatta, kun maksoivat 86 euroa. Galeria Baltyckan Soul-kaupassapa maksoivat samat kengät 57 euroa. Hah. Ostin! Liikkeen käsittämättömän hyvännäköiset miesmyyjät saivat minut puolihysteeriseen olotilaan, mutta jotenkin selvisin ostotapahtumasta kunnialla. Ihana, kaunissilmäinen tatuointijannu tutki luottokorttiani tarkkaan ja sitten varovasti kysyi "Finland?" <3 Meno seurueessani oli muutenkin melko puolihysteeristä koko loman ajan, nauroimme joka päivä niin että lopulta itkimme ja juttujen levottomuudella ei välillä ollut mitään rajaa.

Loman muina kokonaisina päivinä kiertelimme vanhassa kaupungissa, kävimme Pyhän Marian kirkossa, vanhan kaupungin kauppahallissa ja Madison-ostoskeskuksessa, poikkesimme päiväkahville/leivokselle/pehmikselle/terassille ja iltaisin kävimme aina eri paikassa illallisella. Ruoka, kuten juomakin, oli hyvää ja halpaa.

Lomasta jäi hyvä mieli, Gdanskista hyvä kuva ja voin suositella kohdetta kaikille kiinnostuneille. Loppuun vielä kuvamatskua:
















Ei kommentteja: